sobota 26. června 2010

Podprsenky ...

Na začátek malý test. Postavte se a rychle vzpažte až nad hlavu obě ruce. Vylezla vám podprsenka nahoru?
Prima - jste jako většina žen na světě nosících podprsenky - máte špatnou velikost. Více než pravděpodobně nosíte zbytečně veliký obvod a příliš malé košíčky. Majitelka růžové hrůzy vlevo nosí patrně velikost 80B a přitom by potřebovala minimálně 70G.
Přesně sedící a dostatečně široký obvod je totiž klíčovou částí podprsenky - zejména pokud jsme přeci jen obdařenější. Protože pokud je tento dobře konstruovaný, tak zvládá rozložit velkou část tíhy a výrazně tak ulehčí zádům, ramenům a kůži na prsou. Rozhodně je hloupost tvrzení většiny českých prodavaček a módních magazínů, že je potřeba mít obvod toho čísla, kolik si naměříte pod prsy. Ve skutečnosti je většinou ideální velikost o 5 - 10 cm méně - podle pružnosti materiálu, ze kterého je podprsenka vyrobena. V žádném případě by neměl být obvod tak velký, aby se vytahoval nahoru. V nejlepším případě za něj jen stěží vstrčím dva prsty, ale rozhodně s ním nejde provozovat oblíbená pubertální hra - cvrnkání šprndou.

Dále košíčky. Pokud se kriticky podíváte do zrcadla, skutečně vám podprsenka sedí? Celý objem prsu je tam kde má být? Nikde nevylézá kus hmoty? Ani v podpaží? Ani ve spod? Vrchní okraj košíčku se nezařezává a nedělá z vás čtyřňadernou? A co kostice? Vnitřní strana (tedy střed podprsenky) doléhá přímo na hrudní kost a nebo plápolá ve vzduchu? A vnější strana - končí až v podpaží a nebo máte příliš ostře zahnuté kostice a dloubají vás do prsu? To ukazuje na příliš malý košíček (kdo by taky chtěl nosit a hlavně shánet košíčky velikosti HH, že?). Ovšem zrovna z kostic, které dlouhodbě dloubají do prsu a dráždí tak tkáň, vznikají často cysty a tyto se mohou snadno zvrhnout v rakovinu. Stejně tak prsní tkáň dráždí špatné střihy, zejména typu push-up a nebo "zmenšující " (čti roztlačující do všech stran, jen ne dopředu) podprsenky.

Nevěříte mi? Podívejte se na instruktážní video s paní Konarovskou , majitelkou prádlové speciálky Le chaton a nebo na podobné video s paní Jiráskovou, majitelkou butiku BraExpert.

Chcete orientačně zjistit svou skutečnou velikost? Vezměte si k ruce opět krejčovský metr a změřte si obvod hrudníku těsně pod prsy ve výdechu. A pak se změřte přes prsa - v místě nejširšího objemu - a to normálně. Obě hodnoty pak zadejte do tohohle online kalkulátoru. A nevyděste se toho písmena, které vám to patrně spočítá. Ještě pak se hodí přepočítat britské (UK) hodnoty na evropské či nějaké jiné - třeba zde. Já se takhle z 90E dostala na 80H. Nejčastější je ovšem situace jako v tom videu paní Konarovské, kde přišla slečna s podprsenkou velikosti B a odcházela s Déčky. Prodavačky v podobných obchodech pak velmi důvěrně znají výkřik z kabinky - "Jéééé! Já mám prsa!"


Ovšem klíčové je pak si vyzkoušet různé typy podprsenek a jejich velikosti někde v krámě, kde tomu rozumí. Což je v ČR docela problém. Zejména když se s velikostí obvodu dostanete pod 70. Kromě výše uvedených krámku mají ještě široký rozptyl velikostí v britských řetězcích Marks & Spencer a v Debenhams. Zde ovšem nemůžete čekat poučené prodavačky. A v pokud přijdete do běžného obchodu, tak je víc než pravděpodobné, že se vám slečna či paní s velmi povýšeným pohledem vysměje, že vy přece máte 90 C , maximálně D a co si jako vymýšlíte a nebo že nikdo na světě přeci nedělá obvod 65. Nu, hodně štěstí! Protože vhodně vybraná podprsenka za to utrpení před jejím nalezením stojí - výrazně to změní vzhled postavy, uleví zádům, pomáhá to využívat celou dechovou kapacitu plic a pokud vás bolí prsa napětím, tak to taky vymizí. Navíc správně zvolená podprsenka pomáhá zdravému držení těla.

Základní nevýhodou ovšem je, že ji neseženete za stovku na tržnici a nebo za dvě v krámu se stejným zbožím, ale se "značkou." Ušít dobrou podprsenku je totiž dost věda, kterou holt nezvládne mladistvá číňanka pracující v dvanáctihodinových službách. Jenže jestli do něčeho stojí za to investovat, tak je to dobrá, sktuečně sedící podprsenka.

Koho zajímá ještě víc (a mělo by všechny), tak doporučuji rozhovor s Lucií BOZDĚCHOVÉ z BraExpertu - najdete ho zde. A nebo ještě lépe- zajděte za ní osobně :-)

21 komentářů:

  1. no krasa ten kalkulator... zo 75B som sla na 65C... akurat ze 65 pochybujem ze zozeniem...

    OdpovědětVymazat
  2. BlackNirvana: 65C je jeste pomerne hojna velikost. Mluvim samozrejme o znackovych drazsich obchodech. U mnoha znacek je prave obvod 65 ten nejmensi. Ja mam obvod 60, takze to dobre vim :) Spousta krasnych podprsenek se da sehnat i v zahranici, pokud se clovek neboji trochu riskovat.

    OdpovědětVymazat
  3. C65 se dá sehnat v pohodě...i 60 se v českých obchodech vyskytuje...já nosím F70 a mám samé krásné prádlo...jen musíte vědět kam zajít :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nic ve zlém, ale u kterého prodejce, že by měla žena z první fotky vel. G??? ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Existuje nějaký dobrý obchod s prádlem v Brně? Jinak z mých áček ani kouzelná kalkulačka nic jiného než áčka nevykouzlila, takže současné podprsenky naštěstí vyhazovat nemusím, ale i tak... =)

    OdpovědětVymazat
  6. Stejně tak jako Emily mám dotaz na obchod se spodním prádlem v Brně, ale kde mají i velké velikosti, košíčky G a třeba i větší. Díky za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  7. hmm, z 85B na 70D, ani neviete ako ste mi zlepsili naladu :)

    OdpovědětVymazat
  8. No a kde se da tedy sehnat ta 65?
    Mam 65F, podle kalkulatoru, potrebovala bych aspon vyzkouset a pak klidne objednavat po netu.

    OdpovědětVymazat
  9. hmm... tak ja podle kalkulatoru z 80C na 80E... mam pocit, ze bych se v ni trochu utopila. nicmene za zkousku to stoji...

    OdpovědětVymazat
  10. tak jo, ze svých 80D jsem se dostala na 80F. Hm. Asi to stojí za zamyšlení.

    OdpovědětVymazat
  11. Včera jsem nakoupila podle paní Konarovské a kalkulátoru, a dnes se cítím skvěle. Ve svých téměř padesáti jsem se konečně dozvěděla, jak si správně koupit podprdu. V pohodě se předkloním, aniž musím strkat prsa zpátky, záda mi drží hezky rovně. Díky!

    OdpovědětVymazat
  12. z 85B na 70G? trochu moc ne?

    OdpovědětVymazat
  13. Budeme-li počítat že má slečna z prvního obrázku míry modelky (a osobně myslím, že přes prsa má víc než 90). Tak opravdu košíčky F-G na obvodech 65-70 nejsou nic divného. Nesmíte se bát písmen. Velikost 70F má téměř stejně hluboké košíčky jako 80D, což je velikost, kdo které se cpe hromada štíhlých holek s plnějším poprsím, protože si myslí, že nic většího než košíčky D neexistuje.

    OdpovědětVymazat
  14. No tak ja som podľa toho počítadla zistila, že namiesto 70C treba 65C, nie je to síce radikálny rozdiel, problém je skôr v tom, že som si zvykla kupovať podprsenku s košíčkami C a potom som ju zúžila do potrebného obvodu...no a zistila som, že kúpiť podprsenku 65C a z 80C urobiť 65C nie je úplne to isté.

    OdpovědětVymazat
  15. DĚKUJU za tenhle článek! Co já jsem se před pár lety natrápila v podprdách 80C-D... no radši nevzpomínat.


    @Anonymní1. Prosince 2010 11:35: O tom to právě je – u prodejce žádného, protože až na čestné výjimky zákaznicím vnucují naprosto nevhodné velikosti. Budete se možná divit, ale zrovna já nosím velikost 70F a v dámě na fotce č. 1 (růžová podprsenka) jsem se docela poznala. :) (Aby bylo úplně jasno – košíček F na obvodu 70 a košíček F na obvodu 95 zdaleka nejsou totéž. ;))


    @Emily: překvapení se nejspíš nekonalo, protože u těchto mini velikostí (čímž nechci nikoho urazit) většinou majitelky ani prodavačky nemívají s určením správného čísla problém - navíc lehce nevhodně zvolená podprsenka jako např. 75B místo 80A nejspíš nezpůsobí majitelce žádné zásadní problémy, zatímco u velkých velikostí hrozí všechny možné průšvihy, od "banálních" jako je poprsí přetékající z prádla při každém pohybu, až po vleklé bolesti zad.

    OdpovědětVymazat
  16. Aha v zápalu boje jsem přehlédla, že Anonymní15. března 2011 11:49 už to řekl/a přede mnou. :) Takže @anon 11:49: Naprosto souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  17. z mojej pôvodnej velkosti 85a som na velkosti 85D O_o :D

    OdpovědětVymazat
  18. Hezký článek a je dobré, že poukazuje na skutečnost, že mnoho žen nosí špatnou velikost podprsenky.

    OdpovědětVymazat
  19. No já nevím, článek hezký ale taky někdy lítám mezi čísly. Většinou 75F - G ale pasuje i 80E, je pravda že záleží na výrobci. Ale zatím sem spokojena, ne každý výrobce má tu vaší podprsenku. Mir.

    OdpovědětVymazat
  20. Dámám, které se zde náhodou vyskytnou v roce 2016 či později, doporučuji Triolu. Vyrábí krásné a kvalitní podprsenky, a to i ve větších velikostech, a prodavačky většinou vědí, co dělají. Navíc je to česká značka ;)

    OdpovědětVymazat
  21. Jo mnoho žen opravdu neumí vybrat podprsenku, ale k tomu bych asi nejvíce řekla to, že i prodavač má být odborník a nemá mu jít primárně o to prodat, ale poradit, protože spokojený zákazník = vracející zákazník.

    OdpovědětVymazat