úterý 22. června 2010

Propedeutika odívání baculek - aneb přes co nejede vlak.

Pokud naše míry mají před písmenkem nějaké to X, hodí nad oblečením přemýšlet víc, než pokud vypadáme alespoň trochu, jako ty retušované bytosti v barevných magazínech. Na to, co sluší jednotlivým typům postavy se podíváme později podrobně.

Tak jako tak ale platí několik základních pravidel.

1. Držení těla
Pokud máme špatné držení těla, tak nám nepomůže ani postava modelky, ani kostýmek od Coco Chanel na míru.

A nutno přiznat, že problémy s držením těla máme skoro všechny. Navíc jsou na ně navázané bolesti zad, hlavy a často i problémy s menstruací či dokonce plodností.
Na vině je to, že se hýbeme daleko méně, než bychom měly a tím trpí svalstvo, které je vyvinuto na zcela jiný druh zátěže, než jaký se mu dostává. Spousta z nás má povolené svaly, které mají být zpevněné a přetížené svaly, které mají být uvolněné. Říká se tomu svalová dysbalance.

Jediné co se s tím dá dělat je cvičit. Ale cvičit pořádně a tak, aby se poškození postupně a šetrně odstranilo. Pokud vás trápí bolesti zad a nebo hlavy, v žádném případě byste neměly cvičit bez předchozího vyšetření fyzioterapeutem. Cvičení, které dělá dobře hlubokým svalovým skupinám je třeba pilates, nebo jóga. A taky přímo kompenzační, či léčebné cvičení. Doktor Hrazdíra z Brna na své stránky pověsil základní rady. Ale znovu - pokud nejste zvyklé cvičit a významně vás bolí nějaký kus člověka, je nejvyšší čas začít. Nedělejte to však bez porady s někým, kdo tomu rozumí.

Podívejte se na obrázky, jak velký rozdíl správné držení těla udělá. A to jde o slečnu se zpevněným tělem. My co nemáme úplně vypracovné svaly na břichu, ale díky tomu máme prohnutou bederní páteř, vypadáme ve špatném postoji ještě hůř. A nedebože, když vytrčíme naše poctivé vnady tak, jako na prostředním obrázku...



2. Čistota
Může se to zdát banální, ale pokud se v nějakém městě na chvíli posadíte na náměstí a budete pozorovat lidi okolo, všimnete si ohromné spousty nešvarů.
Mastící se vlasy, nevyčištěné a okopané boty, špinavé, nevyprané batohy, ucourané konce kalhot, uválené bundy. Mizerná manikůra a ještě tragičtější pedikůra (hlavně paty v sandálech.)
Pořád máme jednu z nejnižších spotřeb antiperspirantů v EU a vhodnou kombinaci antiperspirantu a toaletní vody či parfému používá skutečně jen zlomek z nás. Nevěříte? Důkaz vám poskytne jízda v kterémkoliv autobuse v přepravní špičce v teplejším dni.

3. Správné a sedící spodní prádlo

Vsadím se, že nosíte špatnou podprsenku. Stejně jako většina českých žen. Nosíme příliš volné obvody a malé košíčky. Ale to je tak rozsáhlá problematika, že tomu věnuji samostatný článek.
Základem ovšem je, že správně nalezená velikost umístí prsa tam kam patří - i když jsou velká a gravitace se na nich podepsala, výrazně usnadní vytváření žádoucí linie a celkově opticky zeštíhlí postavu. A navíc je to překvapivě pohodlné.

4. Správná velikost
Podrobně popsané to je v jiném článku. Takže jen stručně - spoustu žen má tendenci si myslet, že když mají nějaké to kilo navíc, tak nejlepší co s tím jde dělat je zahalit to do nějakého volného hábitu. Tím se stává krabicózní matronou, která rozhodně nedává najevo zájemo o to, aby působila přitažlivě. Může působit sympaticky, mateřsky, ochranitelsky - ale rozhodně ne atraktivně. Pamatujete - klíčový je poměr boků a pasu. A pokud tato linie není vidět, prastará mozková centra to vyhodnotí, jako že už vaše období plodnosti skončilo (proto ta matrona) a nemá smysl se pokoušet o páření.
Stejně nevhodné je nosit oblečení, které sice ještě na sebe natáhneme, ale evidentně by ho potřeboval někdo menší - oblečení se různě krabatí, knoflíky se rozepínají, zipy rozjíždí a při prudkých pohybech praskají švy. V takovém oblečení vypadá špekatě i anorektička.


5. Účes
Tery Prattchet má ve svém cyklu o Zeměploše úžasnou postavu Anežky Nulíčkové. Chytrá, obézní čarodějka, které každý pochválí jaké má nádherné vlasy. Tak jako tak, dobrý účes umí udělat zázraky. Konec konců je na něm postavená většina tolik oblíbených proměn u vizážistů. Jenže problém je, že dosáhnout kvalitního střihu a pokud se barvíme, tak taky dobré barvy, není vůbec jednoduché. Proto po ulicích chodí tolik nešťastnic s vlasy spálenými od barvy, se slámově žlutým přelivem, s květákem a odrůstající ohavnou trvalou. Najít dobrého kadeřníka je běh na dlouhou trať, často lemovaný měsíci, při kterých se cítíme jak debilky, protože to co máme na hlavě je prostě katastrofa. No nedá se nic dělat. Ale než domácí barvení a odrostlá trvalá, tak to raději skutečně tu naši nejčastější slovanskou šedohnědou a delší cancoury.

6. Materiály
Přírodní materiály budou vždy vypadat lépe, než polyester. Raději dobře střižené plátěné či bavlněné šaty, než ohavný lesklý umělý satén, nebo dokonce rayon z výtvarných potřeb zaflekatělý v náhlé erupci tvořilkovství. Žádné neforemné akrylové svetry. Ale stará dobrá bavlna, len, vlna či hedvábné látky. Nebo alespoň aby ve směsi převažovaly. Stejně tak boty - umělohmotné věci z tržiště za 200 korun budou tlačit, zapařovat se, rozpadat se. Zatímco kožené sice budou mít v cenovce o nulu víc, ale alespoň něco vydrží a dobře udělaná bota je pohodlná i s případným podpatkem.

Ano, je to dražší, než umělá vlákna. Dá víc práce něco takového najít. Jenže odměnou pak je
šatník, který nám sluší a vydrží i povícero sezón. Ne nadarmo stylisté radí pořídit si raději několik kvalitních kousků oblečení, které se dá kombinovat a především doplňovat. Čím - no doplňky. Šperky, pásky, kabelky, boty, pokrývky hlavy, šátky. Všechny ty ženské cerepetičky. Dobře vybrané a dobře zkombinované jsou základním kamenem úspěchu, pokud se chceme obléknout slušivě, ale naše postava má daleko k mediálním vzorům.

7. Oblečení

Po pečlivém změření, narování zad, ošetření nohou a zakopení skvělé podprsenky, je potřeba se zadívat dlouze do zrcadla a vybrat to co se vám na sobě líbí nejvíc. Vlasy? Obličej? Prsa? Lýtka? Útlý pas? Klenutý zadek? Štíhle ruce s prsty jak klavírní virtuoska? Taky si ideálně nechte poradit od někoho, na koho chcete zapůsobit. A tyhle partie pak pomocí oblečení a doplňků zvýrazňujete. Tedy - buď je odhalte, nebo na nich mějte výraznou barvu či vzor a případně je ozdobte nějakým šperkem či doplňkem. To všechno ukáže - haló, tady jsem, všimni si mě! A naopak to co byste rády zakryly oblékejte neutrálněji, do hladké, nelesklé, spíše volnější látky.

A pak už konečně nastává čas na volbu oblečení. O vhodných barvách se toho na netu píše hromada, takže to jistě zvládnete samy. Co je určitě potřeba zmínit, tak že stejný vzor a stejná barva opticky prodlužují, horizontální prvky jako pásek, kalhoty kousek nad kotníky, příliš krátký svršek a podobně zkracují a rozšiřují. Pokud ale chci zdůraznit pas - a nebo ho nasimulovat, bez pásku se naopak neobejdu. A klidně pěkně širokého pásku. Ale o tom až podrobně u jednotlivých tipů postav.





Pokud jsme prostorově výrazné, bývá daleko snazší vypadat hezky v žensky a elegantě působícím oblečení, než ve sportovním. Stejně tak pomůže alespoň nízký podpatek a dámská bota, spíše než teniska. Na druhou stranu touha po tom vypadat jako princezna či víla většinou nedopadá. Jistě rozpoznáte, jeslti je slušivější horní "sportovní" styl a nebo ten elegantnější vpravo.

Jinak na začátku jsem napsala, že pokud nahoře i dole držíme jednotnou barvu či vzor, tak to prodlužuje - což je fakt. Ovšem pokud máme někde na těle větší objem hmoty (nejčastěji na prsou), tak jednolitá barva a střih z toho děla poněkud monstrózní monolit. Byť by to byl monolit černý, který přeci zeštihluje, neasi, to píšou všude.

Proto modelky na obrázku v pravo mají výstřih a v něm kontrastní barvu, nebo sáčko dokonce s volánky. Nebo se to dá řešit vhodným tvarem výstřihu, šperkem, šálem a tak. Stejně tak je víc než opatrně potřeba zacházet s leskem. Protože co se leskne, to je víc vidět a zdůrazňuje to rozměr. Nechme tedy lesklé materiály někomu, kdo potřebuje opticky zvětšit. To se týká především společenských šatů a punčoch. Lesklé silonky vážně nesluší skoro nikomu. Když už, tak hubeným nohám a ještě to musí být drahé punčoch, nikoliv ty za 30 korun z drogerie...

Žádné komentáře:

Okomentovat