středa 23. června 2010

Jak obléci hodiny?

Pokud máte to štěstí, že vaše genetika pořád ukládá tuk jak by měla - tedy do hýždí, stehen a prsou a pořád je jasně viditelný pas, tak to klíčové co je potřeba, je nebát se ukázat svoje křivky a neschovávat se do volných hábitů. Zejména ne hábitů z látek, které nejsou úplně skvěle a dokonale splývavé - protože pokud se přes objemější prsa dá látka, která nepřilne k tělu, tak bohužel látka drží rovinu a posléze se stane co? Opticky vaše břicho velikostí dosáhne na vaše prsa. A vy se proměníte v krásnou, zahalenou almaru.

Takže pravidlo první pokud chcete působit přitažlivě, je potřeba mít přiléhavé a nebo projmuté oblečení. A abych to neukazovala na starší paní a mladé holce, zkusme porovnat co udělá různé oblečení na jedné modelce.
Ani empírový střih - tedy š
aty přepásané těsně pod prsy, není nejlepší nápad. Je to sice lepší než krabice, ale opět neprodáte onu mýtickou linii vašeho pasu. A břicho moc schovávat nepotřebujete a když už, tak spíš bývá povolený podbřišek, ne oblast pasu. Takže to stejně splývavý empír nezachání. Jen budete působit jako těhotná.
Hezky je to vidět na další dvojici obrázku, kde stále ta samá modelka je oblečená ve fuchsiových pouzdrových šatech, které sice mají výstřih do vé, ale opticky ho zmenšují volánky a sice má projmutý pas v pase, ale prakticky to nijak nezmění tvar její siluety. Zatímco na druhém obrázku má na sobě modré šaty s výstřihem, který bude patrně stejně velký, jako onen fuchsiový, ale nezmenšený a celá ta linie je protažena pomocí konflíčků. A pásek skutečně vytvářní nějaký pas. A pak jí tam máme v dlouhých volných šatech s empírovým střihem a v šatech značně upnutých. Pevně doufám, že je vidět, co mám na mysli. Jakmile jsme narostly do velikosti 44 a více, tak se nemůžeme tvářit, že nás volný střih a dlouhá sukně ukáže jako hubené. Ale můžeme se obléci tak, abychom podpořili půvab toho, že máme tělo a více či méně ho máme rády.

Takže přiléhvé, projmuté, tvarované - prostě zahalit trup do něčeho, co nevymaže onu kýženou linii. A když píšu ukázat křivky, tak tím skutečně nemíním odhalit je. Nebo snad některé z těch šatů, které zde jsou působí vulgárně? Nevkusně?

Ale zpět k těm křivkám. Pokud máme prsa, ale jsou zahalené spoustou jednolité látky, tak se z nich stává spíše obraný val, než cokoliv jiného. Je potřeba mít skutečně padnoucí podprsenku a kus oděvu, který který podpoří ženskou siluetu.

Ideální na to je výstřih do V, vhodný vzor či střih, nebo nějaký delší náhrdelník. A při troše hledání se dá najít třeba i volán, který - světedivse- lichotí rozlehlému poprsí. Viz další fuchsiová věc na dalším obrázku. Tedy top s volánkem. V porovnání s vedlejším kostkovaným trikem je docela výmluvné, ne? A pak tu jsou ještě dvě dámy odjinud, které jasně ukazují, jak to nedělat. Blondýna sice má pas v pase, ale z látky, která je natolik tuhá, že jí pak docela odstává a zbytečně vytváří dojem velkého břicha. Ale především ta horizontální linie přes ramena, spolu se stejnou linií v pase jí rozšiřuje do monumentálních rozměrů. A slečna v džínách je krásnou ilustrací toho, co se stane, když máte neprojmuté oblečení na klenutém hrudníku....
Zatím na většině fotek, které jsem zde pověsila, a kde to dámám slušelo, byly tyto oblečeny v sukni. A přiznejme si, sukně nejsou nejoblíbenější část garderoby u většiny Češek. Nejčastěji se oblečeme do džín a trika a když už to musí být, tak raději do nějakých společenských kalhot a topu. Křehkým éterickým vílám sluší, pokud jsou oblečené v něčem hřmotné, nebo v něčem pánském, nebo jsou prostě v nějakém pytli. Protože pod tím nepříliš působivým oblečením si představujeme jejich krásné tělo. Jen se bojím, nakolik (třeba v mém případě) tato představa vzbuzuje pozitivní emoce. Samozřejmě to není fér, ani taktní ani nic. Důležité je to, jaká jsem, co dělám, jak se chovám a ne jak vypadám, no ne? Jistě. Na druhou stranu pokud můžu podpořit pozitivní první - a nevědomý - dojem, není úplně prozřetelné tuto možnost ignorovat.

A daleko snáze se hledá sukně, které lichotí bujným tvarům, než kalhoty. Nehledě na to, že dámy s tvarem kytary, či přesýpcích hodin málokdy najdou padnoucí kalhoty - když už to sedí přes boky, tak je to volné v pase a pokud by to sedělo v pase, tak se to zase nedá zapnout. Navíc díky tomu, že sukně nejsou zas až tak samozřejmou součástí šatníku, je snazší zapůsobit v sukni, než v kalhotech, které má na sobě každá první a půltá. Ale kalhoty je potřeba také mít v šatníku.

Zapřísahám vás - bokovky nebrat. Skoro nikdy to nesedí, vylézá z toho v lepším případě prádlo, v horším případě jsou těsné a tak vytlačují sádlo nahoru, na svobodu. Táhne na ledviny a vůbec. Klasické střihy kalhot a nebo se zvýšeným sedem jsou daleko slušivější, navíc držít případné povolené části nás samotných - zatímco bokovky ty samé části rády velmi nelichotivě vytlačují. A pokud ne, tak zase mají tendence nedržet, protože jsou příliš volné přes boky. No nenaděláš nic... Ovšem onen zvýšený pas nám pomůže zdůraznit - tu stále dokola omílanou linii ;-).

Obrázek ukazuje, že široké, splývavé nohavice takéž pomáhají cítit se příjemněji, ale s dostatkem odvahy a pokud máme spíš jen velký zadek a normální nohy - umí člověka zdobit i velmi přiléhavé kalhoty. Chce to ale skutečně slušnou dávku sebevědomí.

Obzvláště lichotivá je ale retro móda amerických padesátých let. Pouzdrové sukně, vypasovaná sáčky, nadýchané sukně, zvýšený pas... Všechno co potřebujeme...

Převážná většina zde zobrazených šatů je z internetového obchodu Nordstrom, který je plný krásných věci i ve větších velikostech. Pravda, ceny zde jsou adekvátně vysoké.




4 komentáře:

  1. Se sháněním kalhot je to mizerný. V pase to stáhnu páskem, aby nespadly, a přes boky mi pnou...
    Sukně jsem dříve nesnášela. Myslela jsem, že z mých silných stehen dělají ještě silnější... Až dokud jsem si neušila sukni přesně na svoje rozměry s velmi lichotivým střihem (nikde to nepnulo, nedeformovalo, bylo to pohodlný) a... koukala jsem jako blázen. Vypadala jsem v ní líp než v kalhotách!
    Co se týče sak, kabátů a tak podobně, je to pro nás přesýpačky bídný. Nikde jsem zatím nesehnala nic dostatečně vypasovaného.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta prvni fotka z posledni serie fotek je ciste nahodna anebo sledujete Mad Men?

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím,narazila jsem dnes na Váš blog a moc se mi líbí -děkuji.
    Nicméně,patřím k těm všem co nosí kalhoty -pouze.
    Podvědomě si kupuji rovné s vyšším pasem (zde jsem zjistila,že dělám dobře)
    Nemám ještě "vychytaný" trika,svetry,halenky -střihy.
    Mám problém nosit sukni -z důvodu silných stehen kdy mi "třou" o sebe.
    Je to smůla,protože sama bych uvítala změnu...
    Ještě jednou děkuji,že jste.

    OdpovědětVymazat
  4. Paní s třejícími se stehny: Doporučuji pod sukni nosit buď silonky a v letních dnech je dobré zakoupit nějaké legínovité kraťasy ideálně z lesklého materiálu v tělové barvě (ale takové se špatně shání). Takhle jsem začínala se svojí postavou nosit sukně. Po čase si kůže zvykne a třeba za rok už budete nosit bez punčoch.

    OdpovědětVymazat