úterý 29. června 2010

Fat Acceptance?

V americe funguje - a v posledních dvou letech se dostává do vědomí- hnutí za akceptaci tuku. Cílem je zabránit diskriminaci na základě vzhledu, vzájemě se podpořit a tak. Na základě těchto myšlenek dokonce vznikl televizní seriál z právnického prostředí - taková Ally McBealová naruby - Drop Dead Diva, kde hlavní hrdinku hraje zpěvačka a herečka BROOKE ELLIOTT. Minulý týden v New Yorku skonči Full Figured Fashion Week™.

Já vám nevím. Mám takové temné podezření, že je dost rozdíl mezi normální postavou, současným mediálním ideálem, typem fat&fit a obezitou. Přičemž poslední jmenovaná je nemoc se zásadním dopadem na zdraví. A ano, v tuhle chvíli sama trpím obezitou prvního stupně.

V žádném případě nechci říct, že všichni ve velikostech 46+ mají držet pusu, šlapat na rotopedu a žvýkat řapíkatý celer. A být rádi, že si můžou koupit slušivé oblečení v Petrklíči. Určitě je lepší, nejdřív se smířit sama se sebou a přijmout se, i když je moje tělo nahony vzdálené současným ikonám. Ale v okamžiku, kdy jsem za hranicí, kdy můj organismus je z více jak 30% tvořen tukem a ohrožuje to kvalitu mého života a následně život sám, tak by pak po podpoře k bazálnímu sebepřijetí měla také následovat podpora rozumného vyléčení se - z obézního člověka třeba na krásnou ženu kyprých tvarů, která ovšem spadá k horní hranici normální váhy a nebo mírné nadváhy. Nějak se mi moc nechce věřit těm lidovým moudrostem o souvislosti obezity, veselosti a duševní vyrovnanosti. Buď jsem obézní jako důsledek metabolických poruch spojených s nějakým jiným, závažným onemocněním ( a to nebývá úplně spojeno s rozjásanou náladou) a nebo dlouhobě funguju životním stylem, kterým si viditelně ubližuju. Jde o fyziologicko-sociálně- psychologický fenomén a jako takový je ho potřeba řešit. Nestačí jen cvičit a nejíst (nejíst je konec konců to nejhorší co můžete udělat)- nebo dokonce propadnou kolotoči nesmyslných diet a sebeobviňování se ze slabé vůle - nestačí se jen rýpat v sobě, čím to je, že tedy jsem se dostala až do téhle velikosti, nestačí jen restaurovat vztahy s okolím. Bohužel je to potřeba odedřít na všech frontách. A osobně si myslím, že bez toho bolavého srovnání si sebe sama, se těžko dosahuje úspěchu v podobě zdraví (nikoliv hubenosti!).

Tohle prostě je rozdíl i při největší toleranci a slečna v bílém může být sebelepší lidská bytost, ale bohužel je nemocná - náš organismus neumí správně fungovat v takovýchhle podmínkách.


Protože pak se člověk dostává do takových absurdit, jako ona paní, co nedávno proběhla médii, co se chce vykrmit na nejtěžší osobu světa...
Ta paní má pochopitelně svobodu užrat se spokojeně k smrti. Otázkou je, co na to budou říkat její děti. A nikdo mě nepřesvědčí, že tedy jaksi je v hloubi duše spokojená sama se sebou.

No nic - abych nekončila takovýmhle tématem.

Na těch internetech je spousta X*L blogerek, zajímajících se o oblékání a módu. Zajímavý zdroj inspirace
http://curvylifestyles.onsugar.com/
http://beyondsizes.wordpress.com/
http://www.curvygirlchic.com/
http://curvyconfident30something.blogspot.com/
http://www.curvesandchaos.com/
http://blogtobealive.com/
http://thecurvyfashionista.mariedenee.com/plus-size-fashion-resources/curvy-designers/
http://fatchic.net/
http://fatshionable.com/
http://www.fatshopaholic.com/
http://www.judgmentofparis.com/
http://lovenati.com/blog_nav.php?recent=1
http://www.styleitonline.com/category/On+The+Plus+Side

.... a spoustu dalších najdete zde

A tady pak najdete list odkazů na tvůrce oblečení, kteří se pořádně zabývají i většími velikostmi.

8 komentářů:

  1. http://lookbook.nu/user/192729-Georgina-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, koukala jsem se, ze jsi zrusila ty clanky s objednavanim obleceni... tak tady budu trochu offtopicovat s moji otazkou - potrebuju na placeni na dorothyperkins.com nejaky specialni pay pal ucet, nebo muzu klasicky platit kartou pres internet?

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jak se vám spí, vy podvodnice jedna? Moc dobře si jistě vzpomínáte, jak jste mě napálila na aukru. Doufám, že už k vám dorazila policie, trestní oznámení jsem na vás podala před měsícem.marciene

    OdpovědětVymazat
  4. Na Drop Dead Diva koukám.
    Někeří obézní lidí si neuvědomují,že jsou nemocní. Znám holku, co má 100 kilo a měří 160 cm a je přesvědčena o tom, že je dokonalá a že nemá zapotřebí být nějaká vyzáblá koza, ale taky si neuvědomuje, že tím, že s odpuštěním žere jak prase, že ohrožuje svoje zdraví a cítí se, že je nad věcí. Zatím její obezita není způsobená žádnou nemocí, vyloženě se vyžrala do téhle podoby.

    OdpovědětVymazat
  5. Doporučuji http://www.mp3stahuj.cz je tam plno mp3 zdarma ke stažení, videoklipy, legrační videa, obrázky a další. Super web:)

    OdpovědětVymazat
  6. v česku třeba www.modabohemia.cz moda pro ženy i 3D jak já říkám

    OdpovědětVymazat
  7. Pokud hledáte kvalitního českho výrobce, který se specializuje pro ženy normálních i větších velikostí, zkuste náš e-shop, zakoupené výrobky jsme, jako výrobce, schopni upravit na míru. Snažíme se o aplikaci moderních trendů i do velikostí nad 46. http://www.tolmea.cz

    OdpovědětVymazat